در خصوص علل گرایش سازمانها به رعایت مسئولیتهای اجتماعی رویکردهای زیادی مطرح شده است که اغلب این رویکردها حول سه نظریه اصلی، نظریه مدیریت ذینفعان[1]، نظریه سازمان صنعتی[2] و نظریه مبتنی بر منابع شرکت[3] قابل جمع است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر گرایش سازمانها به رعایت مسئولیتهای اجتماعی با تأیید بر نظریههای اصلی مطرح در این حوزه به انجام رسیده است. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس دو عاملی فریدمن و آزمون کای/دو برای K نمونه مستقل استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که در فضای اجتماعی و اقتصادی ایران، عوامل مربوط به سه رویکرد مذکور دارای توضیحدهندگی معنیداری در موضوع تعیینکنندههای مسئولیتپذیری اجتماعی شرکتها است و اولویت آنها عبارت است از: نظریه مبتنی بر منابع شرکت، نظریه مدیریت ذینفعان و نظریه سازمان صنعتی. همچنین نتایج حاصل از بررسی متغیرهای مطرح در هر کدام از نظریههای اصلی نشان میدهد که از بین تمامی عوامل، وجود فرایندهای سازمانی برای ارائه گزارشهای سالانه درباره مشارکتهای اجتماعی، عملکرد مالی و اقتصادی موسسه، توجه به حقوق سایر ذینفعان در کنار حقوق سهامداران و وضعیت معیشتی محل فعالیت شرکت، دارای بیشترین ارتباط با افزایش مسئولیتپذیری اجتماعی شرکتهای ایرانی هستند.
صنوبر, ناصر, & حیدریان, بهنام. (1391). شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر مسئولیتپذیری اجتماعی شرکت¬ها در ایران. جامعه شناسی اقتصادی و توسعه, 1(1), 71-89.
MLA
ناصر صنوبر; بهنام حیدریان. "شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر مسئولیتپذیری اجتماعی شرکت¬ها در ایران". جامعه شناسی اقتصادی و توسعه, 1, 1, 1391, 71-89.
HARVARD
صنوبر, ناصر, حیدریان, بهنام. (1391). 'شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر مسئولیتپذیری اجتماعی شرکت¬ها در ایران', جامعه شناسی اقتصادی و توسعه, 1(1), pp. 71-89.
VANCOUVER
صنوبر, ناصر, حیدریان, بهنام. شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر مسئولیتپذیری اجتماعی شرکت¬ها در ایران. جامعه شناسی اقتصادی و توسعه, 1391; 1(1): 71-89.