@article { author = {Momeni, Hassan and Khodarahmi, Somayyeh and Kalantari, Abdolhoseyn}, title = {Investigating the Effective Social and Cultural Factors in Wasting Drinking Water (Case Study: Dehloran City)}, journal = {Journal of Economic & Developmental Sociology}, volume = {7}, number = {2}, pages = {155-183}, year = {2019}, publisher = {معاونت پژوهشی دانشگاه تبریز}, issn = {2322-4371}, eissn = {2676-4660}, doi = {}, abstract = {In recent years, there has been a particular focus on water along with an approach change from a purely natural issue to a bioenvironmental and social one. The way of consuming drinking water is mostly depended on attitudes and in general on culture. Therefore, the main objective of the present study was to examine the role of cultural and social factors in wasting drinking water. The statistical population consisted of  Dehloran’s citizens with a sample size of 390 individuals. In addition, multi-stage cluster sampling was used as the sampling method. A researcher-developed questionnaire was used for data collection, and the total Cronbach's alpha for the questionnaire was calculated to be 90%. In order to analyze the hypotheses, independent t-test, one-way analysis of variance, and structural equations (Lisrel software) were used. The results showed that the cultural, social, and economic factors have the most effect on wasting drinking water, respectively. Moreover, the background variables including gender, marital status, education, and occupation have a relationship with the dependent variable.}, keywords = {culture,social factors,water consumption,citizens,Attitudes}, title_fa = {بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر هدر رفت آب آشامیدنی (مورد مطالعه: شهرستان دهلران)}, abstract_fa = {در سال‌های اخیر شاهد حساسیت موضوع آب به همراه تغییر رویکرد به آب، از مقوله‌ای صرفاً طبیعی به مقوله‌ای محیط- زیستی و اجتماعی هستیم. نحوه مصرف آب آشامیدنی بیش از هر چیز دیگر به نگرش‌ها و به‌ طور کل به فرهنگ وابسته است. از این‌رو، هدف اصلی مقاله حاضر بررسی نقش عوامل فرهنگی و اجتماعی در هدر رفت آب آشامیدنی است. جامعه آماری متشکل از شهروندان شهرستان دهلران با حجم نمونه 390 نفر است. همچنین روش نمونه‌گیری، خوشه‌ای چند مرحله‌ای است و از پرسشنامه محقق ساخته جهت جمع‌آوری داده‌ها استفاده و میزان کل آلفای کرونباخ پرسشنامه نیز حدود 90 درصد حاصل شده است. برای بررسی فرضیات از آزمون‌های آماری تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و معادلات ساختاری (نرم افزار لیزرل) استفاده شده است. نتایج حاکی از این است که در رابطه با هدر رفت مصرف آب آشامیدنی، به ترتیب عوامل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بیش‌ترین سهم دارند. همچنین متغیرهای زمینه‌ای جنسیت، وضع تأهل، تحصیلات و نوع شغل با متغیر وابسته دارای رابطه‌ی معناداری هستند.}, keywords_fa = {مصرف آب,نگرش‌ها,شهروندان,عوامل اجتماعی,عوامل فرهنگی,هدر رفت آب}, url = {https://sociology.tabrizu.ac.ir/article_8768.html}, eprint = {https://sociology.tabrizu.ac.ir/article_8768_31078dfea96a52a58eca68cba516aa23.pdf} }